X

Zapisz się na darmowy newsletter
AI Business

Bądź na bieżąco z możliwościami sztucznej inteligencji w biznesie. Zapisz się na bezpłatny newsletter.

Wodorosty i drukarka 3D. Nowy sposób Chile na produkcję żywności

Nowe technologie mają to do siebie, że coraz więcej naukowców szuka dla nich jak największej liczby zastosowań. W związku z rosnącym problemem związanym z brakiem pożywienia na świecie, Chile wyszło z własną inicjatywą jego produkcji. W tym celu chce wykorzystać wodorosty oraz drukarkę 3D.

Żywność z drukarki

Naukowcy znaleźli sposób na to, aby wykorzystać drukarkę 3D do produkcji żywności. W tym celu korzystają z wodorostów „cochayuyo”, tłuczonych ziemniaków w proszku i gorącej wody. Takim składem eksperci do spraw żywienia w Chile chcą zrewolucjonizować rynek żywnościowy. Zwłaszcza biorąc pod uwagę preferencje najmłodszych. Dlaczego akurat ich? Drukarka 3D pozwala na stworzenie takich stworów i postaci, jakich zażyczy sobie konsument. Są one wprowadzane wraz z galaretowatą mieszanką, a ich połączenie, czyli gotowe jedzenie, zostaje drukowane 7 minut później. Pomysłodawcy poszukują coraz to nowszych, niekiedy zabawnych postaci, zmian wizualnych, kolorów, smaków czy zapachów. Natomiast zapewniają przy tym, że największą uwagę przywiązują do substancji i składników odżywczych oraz smaku.

Figurka z jedzeniem.

źródło: techxplore.com

Skąd te algi?

Ten rodzaj alg występuje głównie w Chile, Nowej Zelandii oraz na południowym Atlantyku. Natomiast wbrew pozorom wykorzystanie drukarek 3D do produkcji żywności nie jest niczym nowym, ponieważ stosuje się je w branży kulinarnej już w wielu krajach. Co więcej, to właśnie za ich pomocą produkuje się słodycze czy produkty spożywcze o wymyślnych kształtach. Mimo wszystko to co oferują naukowcy z Chile jest przełomem, chociażby biorąc pod uwagę zastąpienie żywności mającej odpowiednią ilość substancji odżywczych. Aby wykonać bazę produktu, badacze suszą cochayuyo, kroją je na mniejsze kawałki, a następnie uzyskują z nich mąkę, którą łączą z puree ziemniaczanym w proszku. Całość zalewają gorącą wodą i mieszają, aby wytworzyć galaretowatą substancję, wykorzystywaną później w drukarce.

Sam projekt trwa już ponad 2 lata, a pierwsze produkty testowało już NASA, w celu zapewnienia różnorodności spożywania pokarmu przez astronautów.


Porozmawiaj z nami o sztucznej inteligencji
Dołącz do grupy "AI Business" na Facebooku

Newsletter
AI Business

Bądź na bieżąco z możliwościami sztucznej inteligencji w biznesie.
Zapisz się na bezpłatny newsletter.



Najnowsze artykuły - AI sztuczna inteligencja

Send this to a friend